KLAUZULA INFORMACYJNA
w zakresie ochrony danych osobowych przetwarzanych
w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Świeciu 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 r. w  sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwanego dalej RODO, informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Miejska Biblioteka Publiczna w Świeciu ul. Sienkiewicza 4, tel. 52 333 48 10, faks 52 333 48 15, e-mail kontakt@bibliotekaswiecie.pl
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych z którym można kontaktować się we wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych: tel. 607 753 475, e-mail: daneosobowe24h@wp.pl.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu możliwości wykonania przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Świeciu ustawowych zadań publicznych oraz realizacji umów.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być organy publiczne lub podmioty działające w zakresie i celach, które wynikają z przepisów prawa.
  5. Posiada Pani/Pan prawo do:
    - uzyskania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych, chyba że przepisy RODO będą stanowiły inaczej;
    - wniesienia skargi do organu nadzorczego, jakim jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  6. Jeżeli przetwarzanie danych osobowych będzie odbywało się na podstawie wyrażonej zgody, ma Pani/Pan prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność przetwarzania.
  7. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez Administratora zgodnie z wymogami wynikającymi z przepisów prawa. 

 

A- A A+


SZUKAJ W BIBLIOTECE
książki, multimedia-wszystko w jednym miejscu!



Zmiana języka:

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 52 333 48 10

„Już zamknięte drzwi” – kolejna odsłona „Literackiego Poniedziałku w Bibliotece”

lp5 1680x1050

Do spotkań w ramach „Literackiego Poniedziałku w Bibliotece” dołączyli Podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy w Świeciu. Naszą przygodę literacką rozpoczęliśmy od niezwykłej książki „Już zamknięte drzwi” Ewy Grętkiewicz. Autorka, choć nie urodziła się w Świeciu, to właśnie w naszym miasteczku spędziła swoje dzieciństwo, które opisała w swojej książce. Pierwsze fragmenty przeczytała dyrektor biblioteki Beata Szymańska, a następne bibliotekarka Anna Szumińska.

Widoczne zadowolenie na twarzach naszych gości, to doskonały sygnał, że słuchali fragmentów książki z uwagą i zainteresowaniem. Kolejne przeczytamy podczas następnej wizyty w bibliotece.

oprac. Marcin Warmke

Gra Miejska "Literacka Mapa Świecia"

gra kolaż 1485x1050

18 maja odbyła się gra miejska „Literacka mapa Świecia”. Organizatorem wydarzenia była Miejska Biblioteka Publiczna przy współpracy Starostwa Powiatowego, Grona Literackiego i Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji.

Mimo deszczowej aury na starce zgłosiło się siedem drużyn, które musiały zmierzyć się z literackimi zadaniami w siedmiu punktach kontrolnych ulokowanych na „literackich ulicach” miasta z małym wyjątkiem, tj. ulicą Kociewską. Jak się okazało większość uczestników nie miała pojęcia o jej istnieniu. To właśnie w tym punkcie było najwięcej śmiechu, gdyż gracze musieli wykazać się znajomością gwary kociewskiej (czytając fragment „Jezdóm Kociewiakam” z Elementarza gwary kociewskiej pod red. M. Möller, Grzegorz Oller oraz tłumacząc słowa z gwary kociewskiej na polski). Zadania na pozostałych punktach nawiązywały do twórczości patronów danych ulic. Dla uatrakcyjnienia zabawy, część pytań została zakodowana. Ostateczną rozgrywkę zwyciężyła debiutująca drużyna rodziny Archackich, która otrzymała super gry planszowe oraz upominki.

Wszyscy uczestnicy gry otrzymali gry planszowe, upominki oraz publikacje promujące Kociewie. Dla nas największą nagrodą były uśmiechy uczestników zabawy, którzy choć zmoknięci i zmęczeni tryskali dobrym humorem.

Dziękujemy za wspaniałą, wspólną zabawę….do zobaczenia….

Galeria zdjęć >TUTAJ<

oprac. Wioletta Duda   

W rodzinie Fisiów…

lp 1680x1050

Kolejny „Literacki Poniedziałek w Bibliotece” upłynął na lekturze niebanalnej historii pewnego smoka Pompona. Joanna Olech autorka i ilustratorka książek dla dzieci i młodzieży, znana z „Dynastii Miziołków” stworzyła postać smoka Pompona, który nagle pojawia się w rodzinie państwa Fisiów i staje się okropnie niesfornym lokatorem ich domowego zacisza.

Książka „Pompon w rodzinie Fisiów” dla Podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowej TWON w Świeciu okazała się niezwykłą dawką humoru. Tradycyjnie książkę czytały Panie z Dyskusyjnego Klubu Książki: Izabella Adamczyk i Wiesława Richert.

W przygodach Pompona nie ma zbędnych słów i opisów, które mogą nużyć słuchacza, o czym mogliśmy przekonać się podczas spotkania. Z całą pewnością nie jest to pozycja o wydźwięku moralizatorskim czy wychowawczym. Ale jest to opowieść o kochającej się i akceptującej rodzinie, w której rzeczywistość przeplata się z baśnią, która jest pełna ciepła i humoru. Nie znuży, a wręcz przeciwnie - bawi do łez.

oprac. Marcin Warmke