KLAUZULA INFORMACYJNA
w zakresie ochrony danych osobowych przetwarzanych
w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Świeciu 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 r. w  sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwanego dalej RODO, informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Miejska Biblioteka Publiczna w Świeciu ul. Sienkiewicza 4, tel. 52 333 48 10, faks 52 333 48 15, e-mail kontakt@bibliotekaswiecie.pl
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych z którym można kontaktować się we wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych: tel. 607 753 475, e-mail: daneosobowe24h@wp.pl.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu możliwości wykonania przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Świeciu ustawowych zadań publicznych oraz realizacji umów.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być organy publiczne lub podmioty działające w zakresie i celach, które wynikają z przepisów prawa.
  5. Posiada Pani/Pan prawo do:
    - uzyskania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych, chyba że przepisy RODO będą stanowiły inaczej;
    - wniesienia skargi do organu nadzorczego, jakim jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  6. Jeżeli przetwarzanie danych osobowych będzie odbywało się na podstawie wyrażonej zgody, ma Pani/Pan prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność przetwarzania.
  7. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez Administratora zgodnie z wymogami wynikającymi z przepisów prawa. 

 

A- A A+


SZUKAJ W BIBLIOTECE
książki, multimedia-wszystko w jednym miejscu!



Zmiana języka:

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 52 333 48 10

Przesłanie z przyszłości

logo dkk duze

dkk1 1680x1008

     Tematem dyskusji była książka pt. „Cuda za rogiem”.  Jest to niecodzienna opowieść o wydarzeniach, które mają swój przebieg zarówno w przeszłości, teraźniejszości, jak i przyszłości. Można to potraktować jako wehikuł czasu, tunel przejścia pomiędzy przeszłością, a przyszłością – jak stwierdziły czytelniczki.

     W małym sklepie osiedlowym, który prowadzi Yuji Namiya, ludzie nie tylko robili zakupy, ale również otrzymywali anonimowo porady życiowe. Listy z pytaniami dotyczącymi ich problemów wrzucali do sklepu przez otwór w rolecie, a odpowiedzi na nie odbierali z pojemnika na mleko z drugiej strony sklepu. Początkowo właściciel sklepu odpowiadał nawet na bardzo żartobliwe pytania, które zawsze jednak traktował z powagą i w miarę możliwości doradzał w rozwiązaniu problemu. Z czasem zaczęły trafiać do niego listy z poważnymi sprawami, z którymi zainteresowani nie mogli sobie sami poradzić. Na każdy z nich odpowiadał z dużą wnikliwością, wczuwając się w położenie nadawcy listu.

     Kilkadziesiąt lat po śmierci właściciela do opuszczonego sklepu trafia trójka drobnych złodziejaszków, którzy chcą przeczekać noc po dokonanej kradzieży i ewentualnym pościgu. Zadziwił ich fakt, że przez otwór w rolecie wpadł list od młodej kobiety z prośbą o poradę. Okazuje się, że jest to list z przeszłości. To oni teraz przejmują rolę dawnego właściciela sklepu i stają się doradcami w trudnych życiowych dylematach. Czy im się to uda, bowiem doradzają ze współczesnego punktu widzenia, a osoby otrzymujące odpowiedzi nie znają jeszcze pewnych pojęć?

      Każdy z nas boryka się z jakimiś problemami i próbuje znaleźć najlepsze dla siebie rozwiązanie. Często właśnie szuka się rady nie u najbliższych, ale wśród osób postronnych, które obiektywnie potrafią ocenić daną sytuację. Kiedy człowiek staje przed życiowym dylematem radę najlepiej przyjmuje od osoby bezstronnej, nie wtajemniczając w to osób bliskich.

     Autor, poprzez losy kilku osób pokazuje, jak ważny jest punkt widzenia kogoś anonimowego, który staje się drogowskazem w przekazywaniu ważnych wskazówek. Nie zawsze nadawcy listów stosowali się do rad właściciela sklepu, co skutkowało poważnymi konsekwencjami dotyczącymi członków ich rodzin.

     Czytelniczki książkę „Cuda za rogiem” odebrały jako pozytywną, z przesłaniami w odpowiedziach w listach, choć infantylną. Sama treść przekazana jest w prostej, przystępnej formie, bez zbędnych opisów, oszczędna w słowach. Trudność w czytaniu sprawiał język, tzn. nazwiska, nazwy potraw i inne terminy.

     Był też głos niezadowolenia. Czytelniczka uznała książkę za zbyt mało ciekawą ,zarzuciła brak ciągłości akcji, a sam pomysł doradztwa ponadczasowego niemożliwy, zbyt udziwniony.

     Większość czytelniczek odniosła dobre wrażenie po przeczytaniu lektury. Uznały ją za mądrą i wzruszającą. Pomimo dobrych rad, każdy z nas właściwie sam dokonuje wyborów życiowych i jest za nie odpowiedzialny.

     Na końcu książki nawet trzej rabusie otrzymują dobrą radę, która niech będzie przesłaniem dla wszystkich: „ Ponieważ kartka jest czysta, możesz narysować taką mapę, jaką tylko zechcesz, wytyczyć dowolną drogę. Wszystko zależy wyłącznie od Ciebie. Jesteś wolny i masz nieograniczone możliwości. To wspaniała wiadomość. Proszę, uwierz w siebie i wykorzystaj życie w pełni, tak by niczego nie żałować”.

 

Oprac. Izabela Feddek

(moderator DKK w Świeciu)

herbUMik 2012 logo maleNPRC malinowy

Zapraszamy 31 stycznia o godz. 16:00 na spotkanie DKK w Filii nr 1

Ostatnio zaktualizowane4 743x1050

Zwykły "Cudowny chłopak"

logo dkk duze

dkk12 1680x1050

Tytułowy cudowny chłopak to Auggie- dziesięciolatek z głową pełną marzeń, wielbiciel serii o „Gwiezdnych Wojnach”. Ma kochających i mądrych rodziców oraz starszą siostrę Vię. Co go wyróżnia od zwykłego rówieśnika to wygląd- wskutek rzadkiej mutacji genetycznej jego twarz jest zdeformowana co skutkowało licznymi operacjami już od wieku niemowlęcego. Jego marzeniem jest zostać kosmonautą. Przez znaczną część dnia chłopak nosi na głowie hełm, który jest jednym z atrybutów tego zawodu. Przy okazji skrywa też prawdziwą twarz chłopca.

            Auggie początkowo jest nauczany przez mamę w domu, jednak ostatecznie rodzice decydują się posłać go do szkoły publicznej. To właśnie w tym trudnym dla niego momencie czytelniczki klubu zapoznają się z bohaterem książki. Niełatwo jest być tym „nowym” w szkole, jest to jeszcze trudniejsze gdy wygląda się inaczej niż reszta dzieci. Augustus ma nadzieje, że koledzy potraktują go jak zwyczajnego chłopca. Jednak świat, w którym panuje kult piękna sprawia, że staje się w szkole sensacją, a dla wielu wręcz „dziwadłem”. Zmienia się to po tym, gdy oprócz wyglądu ludzie poznają wnętrze Augusta.

            W opinii czytelniczek książka przestawia przeżycia, uczucia i wyzwania stojące przed rodzicami Auggie’ego oraz przed jego siostrą, która chcąc nie chcąc, żyje w cieniu brata. Utwór pozwala zaobserwować, jak zmienia się stereotypowe myślenie dzieci- nawet jeśli z początku były okrutne i raniły Augustua, to mają w sobie ogromne pokłady dobroci, które z czasem się ukazują.

            „Cudowny chłopak” to książka wzruszająca, ale nie ckliwa. Wyzwala w nas to co dobre i doładowuje pozytywną energią. Uczy także akceptacji odmienności, zarówno u innych jak i u siebie.

            Przy okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, po podzieleniu się opinią o książce, przyszedł czas na podzielenie się opłatkiem.

Klubowiczki DKK przy Filii nr 1 życzą wszystkim Wesołych Świąt!

Oprac. Katarzyna Foksińska

(moderator DKK w Świeciu)

herbUMik 2012 logo maleNPRC malinowy

Strona 1 z 18