KLAUZULA INFORMACYJNA
w zakresie ochrony danych osobowych przetwarzanych
w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Świeciu 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 r. w  sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwanego dalej RODO, informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Miejska Biblioteka Publiczna w Świeciu ul. Sienkiewicza 4, tel. 52 333 48 10, faks 52 333 48 15, e-mail kontakt@bibliotekaswiecie.pl
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych z którym można kontaktować się we wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych: tel. 607 753 475, e-mail: daneosobowe24h@wp.pl.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu możliwości wykonania przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Świeciu ustawowych zadań publicznych oraz realizacji umów.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być organy publiczne lub podmioty działające w zakresie i celach, które wynikają z przepisów prawa.
  5. Posiada Pani/Pan prawo do:
    - uzyskania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych, chyba że przepisy RODO będą stanowiły inaczej;
    - wniesienia skargi do organu nadzorczego, jakim jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  6. Jeżeli przetwarzanie danych osobowych będzie odbywało się na podstawie wyrażonej zgody, ma Pani/Pan prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność przetwarzania.
  7. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez Administratora zgodnie z wymogami wynikającymi z przepisów prawa. 

 

A- A A+


SZUKAJ W BIBLIOTECE
książki, multimedia-wszystko w jednym miejscu!



Zmiana języka:

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 52 333 48 10

Zapraszamy 25 października na godz. 16:00 na spotkanie DKK w Filii nr 1

DKK październik Filia nr 1 plakat 742x1050

Trzy pasma włosów

logo dkk duze

dkk 9 1680x1008

Laetitia Colombani to urodzona w 1976 francuska aktorka, scenarzystka oraz reżyserka. „Warkocz” to jej literacki debiut, który trafił na szczyt listy bestsellerów francuskiego Amazona. Prawa wydawnicze sprzedano do 16 krajów.

Tak jak warkocz spleciony jest z trzech pasm włosów, tak samo książka opowiada historię trzech kobiet i przeplata je ze sobą- wydawałoby się, że kobiety z różnych kontynentów, o różnych statusach społecznych nie łączy wiele. Czytelnik przekonuje się jednak, że jest inaczej.   

Pierwszą bohaterką opowieści jest Smita, mieszkanka indyjskiej wioski Badlapur. Należy ona do kasty niedotykalnych, tj. dalitów. Zajmuje się sprzątanie odchodów w domach osób z wyższej kasty społecznej, jej mąż natomiast zabija szczury. Marzy o tym, by jej córka nie musiała iść w jej ślady- z mężem odkładają każdy grosz, by Lalita mogła pójść do szkoły.

Druga postać to Giulia- córka perukarza pochodząca z Palermo na Sycylii. Pomaga w pracowni ojca. Jest młoda kobietą jednak nie szuka męża, nie udziela się towarzysko, a jej ulubioną rozrywką jest czytanie. Nagły zwrot w jej życiu wywołuje wypadek ojca oraz informacja, że pracowni Lanfredi grozi bankructwo. Nowo poznana osoba w postaci Kamala nie ułatwia jej już i tak zagmatwanego życia.

Trzecią z kolei kobietą bohaterką jest Sara. Czterdziestoletnia kanadyjka mieszkająca w Montrealu, dwukrotna rozwódka- ma trójkę dzieci, tj. bliźniaki Simona i Ethana oraz córkę Hannę. Pracuje w renomowanej kancelarii, w której jest udziałowcem. Kobieta sukcesu twardo stąpająca po ziemi. Gdy podczas jednej z rozpraw mdleje, lekarze nie pozostawiają jej złudzeń- to rak piersi wielkości mandarynki; co za tym idzie kobieta musi przejść agresywną chemioterapię, po której traci włosy.

Zdaniem czytelniczek książka jest napisana lekkim językiem z dużą dbałością o szczegóły. Dzieło jest przesiąknięte emocjami a sama autorka silnie rozbudowała warstwę psychologiczną; dodatkowo Colombani bardzo dobrze poradziła sobie z doprowadzeniem przedstawionych wątków do jednego mianownika.

Uczestniczki spotkania oceniły książkę bardzo pozytywnie i gorąco polecają wszystkim zainteresowanym. Nie zawiedziecie się! J

 

Oprac. Katarzyna Foksińska

DKK przy Filii nr 1 zaprasza na spotkanie 20 września o godz. 16:00

Strona 1 z 15