KLAUZULA INFORMACYJNA
w zakresie ochrony danych osobowych przetwarzanych
w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Świeciu 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 r. w  sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwanego dalej RODO, informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Miejska Biblioteka Publiczna w Świeciu ul. Sienkiewicza 4, tel. 52 333 48 10, faks 52 333 48 15, e-mail kontakt@bibliotekaswiecie.pl
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych z którym można kontaktować się we wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych: tel. 607 753 475, e-mail: daneosobowe24h@wp.pl.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu możliwości wykonania przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Świeciu ustawowych zadań publicznych oraz realizacji umów.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być organy publiczne lub podmioty działające w zakresie i celach, które wynikają z przepisów prawa.
  5. Posiada Pani/Pan prawo do:
    - uzyskania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych, chyba że przepisy RODO będą stanowiły inaczej;
    - wniesienia skargi do organu nadzorczego, jakim jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  6. Jeżeli przetwarzanie danych osobowych będzie odbywało się na podstawie wyrażonej zgody, ma Pani/Pan prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność przetwarzania.
  7. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez Administratora zgodnie z wymogami wynikającymi z przepisów prawa. 

 

A- A A+


SZUKAJ W BIBLIOTECE
książki, multimedia-wszystko w jednym miejscu!



Zmiana języka:

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 52 333 48 10

DKK "Kobieta na schodach"

IMG 3965 1572x1050

  "Kobieta na schodach"

       Kolejne spotkanie DKK poświęcono omówieniu książki Bernharda Schlinka pt. „Kobieta na schodach”. Autor swoją wcześniejszą powieścią dał nadzieję na podobnie ciekawą lekturę.

Czytaj więcej: DKK "Kobieta na schodach"

Filia nr 1 zaprasza na spotkanie DKK 30 maja o godz. 16:00

DKK inf.maj 1486x1050

 

"Błękit" w Filii nr 1

rtw 1427x0 a585b6045477afe56a4eaadd1b29badd1512473590

dkk 4 1680x945

      Podczas ostatniego spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki w Filii nr 1 w Przechowie omówiono książkę Mai Lunde „Błękit”. Stanowi ona drugą część cyklu pt. „Kwartet klimatyczny”. Gdy kilka miesięcy wcześniej przedmiotem dyskusji była jej pierwsza powieść „Historia pszczół” nie spodziewano się , że wizja świata tym razem bez pitnej wody będzie tak przerażająca (jak przyznały same czytelniczki).

      Podobnie jak w pierwszej powieści autorka łączy wątki, które obejmują okres nam współczesny, jak i niedaleką przyszłość.

      W pierwszym główną bohaterką jest 67-letnia Signe, która po latach powraca w swe rodzinne strony w zachodniej Norwegii. Jest rok 2017. Przemierza samotnie wody jachtem o nazwie „Błękit”, który otrzymała od swego ojca na 18-te urodziny. Gdy dociera na miejsce stwierdza z przerażeniem, że nie ma już rzeki, nad którą się wychowała, wzgórz ani wodospadu Dwie Siostry.

      Wracają wspomnienia, kiedy jako nastolatka, a potem studentka walczyła wraz z ojcem i innymi obrońcami przyrody o uniemożliwienie wkroczenia wielkich koncernów budujących elektrownie  wodne i bezmyślnie wykorzystujących do tego wodę z rzek.

Z dawnych tworów natury pozostał tylko topniejący lodowiec, który stopniowo i tak niszczono, przeznaczając go na kostki lodu do drinków.

      Paradoksem jest to, że tym procederem trudni się jej dawny chłopak - Magnus, a zarazem niespełniona miłość. W latach młodości sam walczył o nienaruszalność dóbr natury, ale w czasie studiów zmienił zdanie i oczarowany wielkimi zyskami zaangażował się w budowę elektrowni.

      Signe postanawia zniweczyć plany wywozu pojemników z lodem poza Norwegię. Większość wyrzuca do morza, ale kilkanaście ukrywa na swoim jachcie. Signe odnajduje Magnusa i po wielu latach dochodzi do ich spotkania.

     Drugi wątek książki rozgrywa się na południu Francji w roku 2041. W Europie panuje ogromny chaos, wszczynane są wojny, rozpada się Unia Europejska. Kraje zaczynają rywalizować o dostęp do słodkiej wody.

      We Francji panuje ogromna susza, dochodzi do wielu pożarów, a mieszkańcy uciekają ze swoich domów i kierują się na północ Europy w poszukiwaniu lepszych terenów do życia.

Przed pożarem ucieka również David i jego jedenastoletnia córka Lou. W czasie tej ucieczki rozdziela się z żoną i małym synkiem. Docierają do jednego z obozów dla uchodźców, gdzie znajdują schronienie. Początkowo otrzymują ustalone porcje żywnościowe i wodę niezbędną do życia. Z czasem i tego zaczyna brakować. W obozie dochodzi do buntów i bójek. David z córką uciekają z obozu do odnalezionego wcześniej w opuszczonym ogrodzie jachtu „Błękit”, dawną własność Signe.

      Poczynione zapasy wody wyczerpują się. Nieoczekiwanie Lou dokonuje wspaniałego odkrycia, znajduje bowiem zakopane w ziemi w roku 2017 przez Magnusa pojemniki z lodem. To cenne znalezisko pozwoli im przetrwać trzy miesiące w oczekiwaniu na upragniony deszcz.

      Wątki książki przeplatają się ze sobą, cechuje je mała wartkość akcji, ale problem, który poruszają jest istotny. To apel do wszystkich nas, zamieszkujących Ziemię, o poszanowanie i oszczędzanie wody. To książka, jak przyznały czytelniczki, do przemyśleń. Każdy powinien zadać sobie pytanie: w jaki sposób, w codziennym życiu, mogę racjonalnie korzystać z wody? Odpowiednia gospodarka wodą pitną powinna stać się jednym z priorytetów wszystkich mieszkańców naszej planety, aby przyszłym pokoleniom rzeczywiście jej nie zabrakło. Oby wizja życia bez wody, ukazana przez autorkę, była tylko literacką fikcją.

      Książka godna polecenia.

 

 

Oprac. Izabela Feddek

(moderator DKK w Świeciu)

herbUMik 2012 logo maleNPRC malinowy

Strona 1 z 20