KLAUZULA INFORMACYJNA
w zakresie ochrony danych osobowych przetwarzanych
w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Świeciu 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 r. w  sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwanego dalej RODO, informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Miejska Biblioteka Publiczna w Świeciu ul. Sienkiewicza 4, tel. 52 333 48 10, faks 52 333 48 15, e-mail kontakt@bibliotekaswiecie.pl
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych z którym można kontaktować się we wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych: tel. 607 753 475, e-mail: daneosobowe24h@wp.pl.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu możliwości wykonania przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Świeciu ustawowych zadań publicznych oraz realizacji umów.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być organy publiczne lub podmioty działające w zakresie i celach, które wynikają z przepisów prawa.
  5. Posiada Pani/Pan prawo do:
    - uzyskania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych, chyba że przepisy RODO będą stanowiły inaczej;
    - wniesienia skargi do organu nadzorczego, jakim jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  6. Jeżeli przetwarzanie danych osobowych będzie odbywało się na podstawie wyrażonej zgody, ma Pani/Pan prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność przetwarzania.
  7. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez Administratora zgodnie z wymogami wynikającymi z przepisów prawa. 

 

A- A A+


SZUKAJ W BIBLIOTECE
książki, multimedia-wszystko w jednym miejscu!



Zmiana języka:

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 52 333 48 10

Życie kołem się toczy

rtw 1427x0 a585b6045477afe56a4eaadd1b29badd1512473590

ddk 4 1050x1050

     Książka „ Na tropie  Anny” Aleksandry Kowalskiej przedstawia nam losy Melanii, córki Anny. Tytułowa Anna była zdolnym chirurgiem, która wspólnie z mężem i córką mieszkała pod Paryżem. Często wyjeżdżała na stypendia i sympozja do Nowej Zelandii. Melania była z nią bardzo związana. Uważała ją za idealną matkę, żonę, a przede wszystkim za powierniczkę, do której mogła zwrócić się zawsze o radę i wsparcie w trudnych momentach swojego osobistego życia.

     Kiedy Anna ginie w pożarze teatru po zamachu terrorystycznym, Melania przeżywa ogromną traumę. Niedługo po tym los wystawia Melanię na kolejną, bolesną próbę. W wypadku samochodowym, spowodowanym przez jej męża, ginie ich małoletnia córka. Melania załamuje się i podejmuje próbę samobójczą. Rozwodzi się z mężem, który został skazany na karę więzienia za spowodowanie wypadku (będąc pod wpływem alkoholu) i zrywa z nim wszelki kontakt.

     Melania wraca do rodzinnego domu i zamieszkuje z ojcem. Tam stara się dojść do równowagi, często wspominając chwile spędzone z matką. Przypadkiem odkrywa listy do matki od tajemniczego Nowozelandczyka, z których wynika, że miała z nim wieloletni romans. Dla Melanii było to wielkim zaskoczeniem. Jak stwierdziły czytelniczki, Anna nie była taką idealną żoną i matką, bowiem przez wiele lat okłamywała swoją rodzinę. W Melanii, wraz z odkryciem listów, narodziła się nadzieja na odnalezienie matki żywej, w dalekiej Nowej Zelandii. Być może chciała upozorować swoją śmierć i zacząć życie u boku kochanka?

     Melania, nie podając ojcu prawdziwego powodu wyjazdu, wyrusza w daleką podróż. Na miejscu odnajduje tajemniczego kochanka matki – Michaela, poznaje jego żonę –Maoryskę , syna Matta i jego dzieci. Nadzieje na odnalezienie matki okazały się płonne. Rozwiała je wiadomość Anny przeznaczona dla męża, nagrana już podczas pożaru teatru, a przez jej pomyłkę trafiła na komórkę Michaela. Rodzina proponuje Melanii spędzenie dłuższego urlopu na wyspie. Poznaje bliżej członków rodziny, m.in. tragedię Matta, który stracił swoją żonę. Pod jego wpływem zaczyna inaczej postrzegać swoją sytuację. Dopiero wtedy zdaje sobie sprawę z tego, że niesłusznie odsunęła od siebie byłego męża i pozostawiła go samego w smutku. On również przeżywał śmierć swojego dziecka.

Z rodziną Matta wybiera się w podróż po Nowej Zelandii, podczas której odkrywa magię i uroki jej krajobrazu. Wraz z Melanią poznajemy również kulturę nowozelandzką, regionalną kuchnię i tradycje Maorysów.

     Pozytywną postacią dla czytelniczek był Joe, przyjaciel Melanii ze studiów, mieszkający w Paryżu. To on właśnie jest jej doradcą i powiernikiem w trudnym dla niej momencie. Czytelniczki dostrzegły również podobieństwa pomiędzy ojcem Melanii, a kochankiem jej matki. Obaj bardzo dystyngowani, zrównoważeni, marzący o założeniu winnicy.

     „Na tropie Anny” to książka o pokonywaniu bólu i smutku po stracie bliskich osób i nauczeniu się z tym żyć. Okazuje się, że nawet najbliższe osoby (w tym przypadku matka głównej bohaterki) potrafią po latach sprawić ogromną niespodziankę i zaskoczyć w najmniej oczekiwany sposób. To książka, w której przeplatają się smutek, żałoba, żal, ale jest i miejsce na szczęśliwsze dni. Jak głosi tekst książki: „życie to koło obracające się, pełne zdarzeń dobrych i złych”. Miejmy nadzieję, że dla Melanii nadejdą z powrotem te dobre dni.

Oprac. Izabela Feddek

                         (moderator DKK w Świeciu)

herbUMik 2012 logo maleNPRC malinowy

Komentarzy (0)

Cancel or