KLAUZULA INFORMACYJNA
w zakresie ochrony danych osobowych przetwarzanych
w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Świeciu 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 r. w  sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwanego dalej RODO, informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Miejska Biblioteka Publiczna w Świeciu ul. Sienkiewicza 4, tel. 52 333 48 10, faks 52 333 48 15, e-mail kontakt@bibliotekaswiecie.pl
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych z którym można kontaktować się we wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych: tel. 607 753 475, e-mail: daneosobowe24h@wp.pl.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu możliwości wykonania przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Świeciu ustawowych zadań publicznych oraz realizacji umów.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być organy publiczne lub podmioty działające w zakresie i celach, które wynikają z przepisów prawa.
  5. Posiada Pani/Pan prawo do:
    - uzyskania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych, chyba że przepisy RODO będą stanowiły inaczej;
    - wniesienia skargi do organu nadzorczego, jakim jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  6. Jeżeli przetwarzanie danych osobowych będzie odbywało się na podstawie wyrażonej zgody, ma Pani/Pan prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność przetwarzania.
  7. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez Administratora zgodnie z wymogami wynikającymi z przepisów prawa. 

 

A- A A+


SZUKAJ W BIBLIOTECE
książki, multimedia-wszystko w jednym miejscu!



Zmiana języka:

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 52 333 48 10

Dotacja na zakup nowości wydawniczych!

Miejska Biblioteka Publiczna w Świeciu już po raz kolejny otrzymała dofinansowanie od Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego na realizację zadań w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa „Zakup nowości wydawniczych do bibliotek publicznych”. Świecka książnica zyskała dodatkowe środki finansowe, w wysokości 28.922 zł, dzięki którym wzbogaciła się o blisko 1000 woluminów i ok. 300 audiobooków, które trafiły zarówno do siedziby głównej, jak i do 5 filii MBP.

Zapraszamy, bo jest w czym wybierać!

„Zrealizowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego  w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa”

mkidn 01 cmyk

bn poz          NPRC

 

Nowa oferta Biblioteki - Książka mówiona Czytak Plus! dla osób niewidomych i niedowidzących

MKiDN

 logo larix

 

 

czytak plus

Miło jest nam poinformować, że Miejska Biblioteka Publiczna  w Świeciu przystąpiła do projektu „Wypożyczalnia odtwarzaczy cyfrowej książki mówionej dla osób niewidomych i słabowidzących – Edycja 2016” realizowanego przez Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Larix” im. Henryka Ruszczyca. Projekt jest dofinansowany przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

W ramach projektu biblioteka otrzymała nieodpłatnie urządzenie Czytak Plus, które jest przystosowane do obsługi przez osoby niewidome i słabo widzące. Na podstawie umowy użyczenia od 1 lipca nasza placówka będzie mogła wypożyczać Czytaka osobom niewidomym i słabowidzącym.

Dzięki wsparciu Ministra Kultury Czytelnicy z dysfunkcją wzroku będą mieć łatwiejszy dostęp do książek nagranych w postaci audiobooków.

Stowarzyszenie „Larix” od 2007 r. zajmuje się nagrywaniem i udostępnianiem bibliotekom cyfrowych książek mówionych przeznaczonych dla osób niewidomych i słabo widzących. We współpracy ze Stowarzyszeniem nasza biblioteka będzie wciąż powiększać księgozbiór dostosowany dla osób z dysfunkcją wzroku.

W ramach tego projektu biblioteka otrzymała nieodpłatnie pakiet 1023 cyfrowych książek mówionych, których można posłuchać na urządzeniu Czytak oraz  2 urządzenia Czytak Plus, które są przystosowane do obsługi przez osoby niewidome i słabowidzące. Na podstawie umowy użyczenia dzięki uprzejmości Stowarzyszenia "Larix" nasza placówka będzie mogła wypożyczać Czytaka wraz z książkami audio czytelnikom z wadą wzroku.

Od 1 lipca zachęcamy do korzystania ze zbiorów książki mówionej przede wszystkim osoby niewidome i niedowidzące. Wszystkim posiadaczom Czytaka bezpłatnie udostępniamy cyfrowe książki mówione dedykowane na Czytaka. Bliższych informacji na temat sposobu i warunków korzystania z zasobów książki mówionej i urządzenia Czytak Plus udziela  Marcin Warmke, kierownik Wypożyczalni dla Dorosłych, telefon kontaktowy 52 333 48 13.

Zapraszamy wszystkich posiadaczy Czytaka do korzystania z naszych zbiorów.

Wszystkim czytelnikom życzymy wielu przyjemnych chwil z cyfrową książką mówioną.

 

INFRASTRUKTURA BIBLIOTEK 2016

loga dotacja

Miejska Biblioteka Publiczna w Świeciu dostała 500 082,00 zł z Instytutu Książki.

 

Z tej kwoty 450 tys. zł instytut przyznał na wyposażenie nowego budynku (regały, biurka itd.), a 50 tys. na wydatki bieżące, m.in. na zakup komputerów i oprogramowania.

"Inwestycję zrealizowano w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa Priorytet 2 Infrastruktura 2016-2020."

Już w ubiegłym roku ponieśliśmy wydatki związane z kupnem wyposażenia, ale dzięki temu zwrócą się te pieniądze.

Dofinansowanie zostało przyznane w ramach programu „Infrastruktura bibliotek”.

Cieszymy się podwójnie, bo nie tylko dostaliśmy wsparcie, ale znaleźliśmy się w gronie 89 instytucji w kraju, którym to się udało. Wnioski pozostałych 170 odrzucono.

To nie jedyne dofinansowanie z zewnątrz, jakie otrzymała biblioteka. W ubiegłym roku 400 tys. zł na budowę nowego obiektu przyznało ministerstwo kultury.

Strona 1 z 3